Słonie leśne są jednymi z najwolniej rozmnażających się ssaków
31 sierpnia 2016, 10:54Przyrost naturalny słoni afrykańskich leśnych (Loxodonta cyclotis) jest bardzo wolny, co sprawia, że kłusownictwo bardziej im zagraża. Naukowcy stwierdzili, że L. cyclotis zaczynają się rozmnażać w starszym wieku, a młode przychodzą na świat w większych odstępach czasowych niż u słoni afrykańskich (Loxodonta africana).
Najstarszy dowód na ręczność
21 października 2016, 09:58W zapisie kopalnym wykryto pierwszy dowód na występowanie dominującej ręki u przedneandertalczyka. W przednich zębach ze skamieniałej szczęki Homo habilis (człowieka zręcznego) sprzed 1,8 mln lat wykryto bowiem nacięcia o charakterystycznym układzie.
Wady rybosomu w szpiczaku mnogim
12 grudnia 2016, 14:19U 20-40% pacjentów ze szpiczakiem mnogim występują wady rybosomów - organelli komórkowych służących do produkcji białek.
Sygnał obejmujący cały mózg wspomaga pamięć
25 stycznia 2017, 14:19Naukowcy z Uniwersytetów w Bristolu i Maynooth wykazali, że w odpowiedzi na pobudzające lub wymagające uwagi sytuacje w mózgu wysyłany jest sygnał chemiczny o globalnym zasięgu.
Rekiny tworzą odporne na zniszczenie sieci społeczne
15 marca 2017, 13:04Rekiny tworzą silnie związane grupy społeczne, które nie rozpadają się nawet po odejściu kilku członków. Uczą się także, jak uniknąć schwytania.
Wyższy testosteron hamuje świadome myślenie
28 kwietnia 2017, 12:41Testosteron powoduje, że mężczyźni są mniej skłonni kwestionować swoje impulsywne decyzje.
Cukier trehaloza wspomaga makrofagi w walce z miażdżycą
7 czerwca 2017, 11:46Trehaloza, która stanowi główny cukier hemolimfy owadów i występuje w grzybach, np. drożdżach, pomaga w leczeniu miażdżycy.
Odkyto nowy rodzaj toksyny botulinowej
3 sierpnia 2017, 12:22Szwedzi odkryli nową toksynę botulinową, która może znaleźć zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń.
Do makaronu i obrazowania kieszonek przyzębnych
11 września 2017, 11:49Łącząc atrament kałamarnicy ze światłem i ultradźwiękami, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego uzyskali nieinwazyjną metodę obrazowania stomatologicznego, która pozwala bardzo dokładnie zbadać dziąsła.
Smak nowy - węglowodanowy
30 października 2017, 13:09Naukowcy z Deakin University odkryli potencjalny 7. smak - węglowodanowy. Teraz chcą sprawdzić, w jaki sposób skłania on ludzi do spożywania pokarmów skrobiowych.